23 Ağustos 2012 Perşembe

gezi günlüğü 2; Şeyh Edebali....

ikinci gün şeyh edebali hazretlerini ziyaret etmek için yola çıktık bilecikten birkaç manzara fotoğrafı bana çanakkalenin yer şekillerini hatırlattı sadece büyük kayalar yok Havası oldukça güzel istanbuldaki nem hararet  düşünülürse çok sağlıklı bir havası var,yapış yapış olmadan sıcak ama keyifle gezebiliyorsunuz.



 türbeye öncelikle aşağı meyilli bir yol ile iniliyor sağda ise uzun bir vadi var vadide sadece camilerin minareleri ki onlarında tepeleri yıkık kalmış daha önce bilecik şehir olarak türbe çevresinde bulunuyormuş yunan istilasında şehir tamamen yakılmış ve abcak boynu  bükük minareler  zamanımıza ulaşmış.



 sol yamaçta yükselen tepeler

 vadiye bakış




 çevre düzünlemesi çok güzeldi bilecik halkı hem ziyaret yapıp hem piknik yapıyor türbeye çıkan yokuşun başında bulunan cami.

 türbeye çıkıyoruz.
 restorasyona alınmış türbe ben anladığım kadarı ile türbede statik bozulmalar  olmuş ve temelden başlayarak sağlamlaştırma başlatılış  .türbedara ayit olduğunu sandığım ev de dahi aynı restorasyon mevcut.

 esselamüaleyküm ya şeyh edebali...


Ahilik teşkilatının ilk lideri sayılan Şeyh Edebali Karaman Türkmenlerindendir. Karaman’da gördüğü eğitimden sonra bunu yeterli bulmamış; Şam’a giderek, burada tefsir, hadis ve İslam hukuku üzerine çalışmalar yapmıştır. Oradan da Söğüt civarına gelerek, yerleşmiştir. 

Osmanoğulları Beyliği’nin manevi kurucusu Şeyh Edebali, Osmanoğulları’nın yönetimindeki Türk ve Bizanslı halkın sorunlarını çözümlemesiyle kısa sürede üne kavuşmuş; Osmanlı adaletinin hüküm sürmesinde önemli roller oynamıştır. 
Osman Bey, bu ünlü şeyhle tanışmış, kızı MaI Hatun ile evlenerek, O’nun damadı olmuştur. Bilecik’te kurduğu zaviye ile yoksullara yardımcı olan Şeyh Edebali’nin türbesi, Bala Hatun ile beraber Bilecik’tedir.




 selçuklu mimari özellikleri taşıyor doğal olarak türbe ,şeyhimizin ve ailesinin defin yeri gördüğünüz üzere.

 türbenin diğer yanında diğebileceğimiz bir vadi daha var tam karşıdan dağın ortasından doğal bir su çıkıyor vadi de yankılanarak türbe çevresinden duyuluyor.


 bilecik hatırası yazılı birşey almadım ama eşimden bir bilecik hatıarası hediyesi ,ebru işçiliği bir takı seti aldım.Ebru nun yapıs gereyi dünyada bundan bitek bende var diyebilirim:))


türbe ziyareti ve piknik sonrası bayram eden oğlum.:)))

2 yorum: